Yoast Seo içeriklerinizi yazarken sizlere binevi rehber olan bir eklentidir. Çoğu wordpress sitesi bu eklentiyi kullanmaktadır. Şahsen ben blog sitemde yoast seo eklentisini kullanarak seo uyumlu makaleler yazıyorum. Yoast seo işimi oldukça kolaylaştırıyor. Seo uyumlu makale yazarken hangi eksikleriniz varsa “kırmızı” yazılar vasıtasıyla makalenizdeki hatalarınızı düzeltmenizi istiyor. Peki en iyi wordpress seo eklentisi yoast mı ? Peki gelelim malum soruya yoast seo nedir ?
Yoast Seo Nedir ?
Adından da anlayacağınız üzere “Yoast Seo” wordpress için hazırlanmış kapsamlı bir seo eklentisidir. Bu eklenti sayesinde içeriklerinizi etiketlerinizi kategorilerinizi ve sayfalarınızın seo ayarlarını yapabilirsiniz. Her kişinin kendine göre ayarları vardır. Kendi stratejinizi kendiniz yaratmalısınız. Ayarlarınızı birisinden alıntı yaparak veya değiştirerekte kullanabilirsiniz. Dilerseniz önce kurulumunun nasıl yapıldığını anlatalım sonrasında sizlerle nasıl ayarlarınızı yapacağınız hakkında bilgilendirmeyi yapacağım.
Yoast Seo Kurulumu
1- Öncelikle wordpress admin panelinize giriş yapmalısınız. Girişinizi yaptıktan sonra eklentiler> yeni ekle sekmesine tıklayın.
2-Arama kısmının olduğu yere “yoast seo” yazdıktan sonra yukarıdaki görselde göründüğü gibi yoast seo eklentisini kurun.(Bende kurulu olduğu için etkinleştir kısmı şeffaf görünüyor.)
3- Eklentiyi aradıktan sonra arama sonucunda çıkan Yoast Seo eklentisi sizde “Hemen Yükle” olarak gözükecektir. Hemen yükle butonuna tıklayın. (+5 milyon etkin kurulum)
4- Hemen yükle butonuna bastıktan sonra indirmesi birkaç saniye sürecektir. Sonrasında etkinleştir butonuna tıklayarak yoast seo eklentisini wordpress sitenize kurabilirsiniz.
Yoast Seo yüklendikten sonra sol tarafta bulunan admin paneli kategorilerine “Seo” başlığının geldiğini göreceksiniz. İlk olarak Seo sekmesine tıklayarak önümüze gelen “Features”seçeneğine tıklıyoruz.
Eğer yoast seo eklentisini admin panelinden yüklemek istemiyorum diyorsanız. Yoast seo eklentisini yönlendirdiğim link üzerinden indirebilirsiniz ve plugins adlı dosyaya kurulumunu yapabilirsiniz. (Daha kolayı varken bence uğraşmayın derim 🙂 )
Features seçeneğine tıkladıktan sonra yukarıdaki görseldeki tüm ayarları “ON(Etkin)” olarak değiştirmeniz gerekiyor. Yoast Seo’nun tüm verimlerini almak için bu işlemi yapmanız gerekiyor. Hepsini etkin hale getirdikten sonra alttaki mavi kutucuğa(save changes) tıklayarak ayarlarınızı kaydedin.
Yoast Seo Eklentisi Nedir ? Neden Kullanmalıyız ?
Açıkcası seo ile alakalı bilmeyen birisi bile yoast seo eklentisiyle içeriklerini seo uyumlu yazabilir. +5 milyon kişininde indirdiğini göz önünde bulundurursak oldukça faydalı bir seo eklentisi diyebiliriz. Birkaç arkadaşım ve iş arkadaşımın kişisel sitelerinde de bu eklenti kurulu ve ayarları yapılı şekilde duruyor. Şahsen bende yoast seo kullanıyorum, seo uyumlu içerik yazacaklara kesinlikle yoast seo eklentisini tavsiye ederim
Yoast Seo Kurulum aşamaları bunlardan ibaret gayet kolay ve pratik bir eklenti. Şimdi gelelim Yoast Seo ayarlarına…
Yoast Seo Ayarları Nasıl Yapılır ? Seo Uyumlu İçerik Ayarları
Seo uyumlu makale yazarken size rehber olan yoast seo bizlerden ne istediğine gelin bir göz atalım.
1- Odak anahtar kelime ilk paragrafta var mı?
2- Anahtar kelime yoğunluğu yoğunluğu
3- Meta açıklamada odak anahtar kelime var mı? (Aşağıdaki görseldeki gibi odak anahtar kelimenizi meta açıklamasında geçirmeniz gerekiyor. ) Örneğin benim anahtar kelimem yoast seo nedir ?
4- Meta açıklama yeterli uzunluğa sahip mi? (Yeterli uzunluğa sahip olduğunda alt taraftaki yeşil işaret size yol gösterecektir. Şuan gayet iyi vaziyette.
5- Odak anahtar kelime alt başlıklarda var mı? (h2 veya h3)
6- Yazıdaki görsellerden en az birinin alt isminde anahtar kelime geçiyor mu?
7- İçerik en az 300 kelime mi? (Bunu daha fazla tutarsanız sizin için iyi olacaktır. (Saçmalamadığınız sürece 🙂 )
8- Dışarıya link verilmiş mi ?
9- Site içi link verilmiş mi ? (Başka bir içeriğinize link vermeniz gerekiyor)
10- Odak anahtar kelime Seo başlığında yer alıyor mu ?
11- Odak anahtar kelime url’de yer alıyor mu ?
12-Bu daha önce kullanmadığınız bir anahtar kelime mi ?
Bunları yapmadığınız takdirde aşağıdaki görseldeki gibi hatalarınızı sizlere bildiriyor.
Burda bulunan tüm hataları olumlu yaptığınız takdirde yazdığınız içeriği seo uyumlu hale getirebilirsiniz. Yoast seonun önerilerine kulak vererek seo uyumlu makale yazabilirsiniz.
Yoast Seo Analizi
Yoast seo içeriğinizi yazarken url yapısını otomatik oluşturarak içeriğinizi kolaylıkla yazmanıza olanak sağlıyor. Şahsen ilk yazdığımda hatalara bakarak yazmaya çalışıyordum. Çünkü yoast seo hakkında hiçbir bilgi sahibi değildim. Yazılan içerikleri okuyarak bilgilendirmeleri aldım. Birkaç içerikten sonra otomatik olarak kendi kendinize hata yapmadan yazabileceğinizi göreceksiniz.
İçeriğinizi belirledikten sonra odak anahtar kelimenizi Yoast seo ayarlarından “Odak anahtar kelime” kısmına yazarak googleda aramalarda hangi kelimede çıkmak istediğinizi belirtmelisiniz. Alttaki Snippet Önizmelesi seçeneği oldukça pratik. Seo başlığını yazarken google’da sitenizin nasıl görüneceğini mobilde hangi resimin çıkacağı v.s bütün taslağı size yayınlamadan sunuyor.
Readability Analysis seçeneği yazdığınız içeriğin okunabilirlik açısından size puan veriyor. Alt başlık dağılımı yapmalısınız. Anahtar kelimenizi belirledikten sonra 2-3 alt başlığa bölerek o içeriği daha okunabilir bir hale getirmelisiniz. (Görsel açıdanda gayet iyi duruyor)
Paragrafınızın çok uzun olmaması gerekiyor. Aksi takdirde Readability kısmında hatalar alabilirsiniz. Cümle uzunluğu ise ideal boyutta olmalı. Yazdığınız içerikten içeriğe göre değişir. Unutmadan söyleyeyim, Çok uzun bir makale yazarken aralarına yazdığınız içerikle alakalı isterseniz photoshop programıyla görseller hazırlayabilir veya internet üzerinden fotoğraflar alarak içeriğinize mutlaka ekleyin.
Görselleri içeriklerin aralarına ekledikten sonra resim url’sini mutlaka içerikle uyumlu yapın. Örneğin seo nasıl yapılır kelimesi sizin anahtar kelimeniz olsun. Seo ile alakalı bir görsel eklediniz. Görsel url’sinin seo-nasil-yapilir gibi olması gerekiyor. Google resimleri okuyamaz. Sizin ufak detaylarla bunu süslendirmeniz gerekiyor. Görseli ekledikten sonra görseli açıklayın (sadece dekor anlamındaysa açıklamanıza gerek yok) Ne kadar açıklarsanız seo anlamında o kadar iyi bir performans alırsınız.
Eğer görsel kullanmak istemiyorum diyorsanız yanılıyorsunuz. Her 50-100 kelime arasındaki yazılarınıza mutlaka görsel ekleyin. Hem seo açısından hemde görsellik açısından sizin için çok faydalı.
Yoast seo nedir ? Yoast seo ayarları nasıl yapılır ? sorularına bu makalemizde yanıt vermeye çalıştım. Umarım sizlere yardımcı olabilmişimdir. Konuyla alakalı yorumlarınızı mutlaka bekliyorum. Kafanıza takılan sorular varsa mutlaka yorumlarda belirtin.