Öncelikle 2 aydan beri bu sektörde alıntılar yapmadan içerikler yazıyorum. Seo uyumlu olması açısından da yoast seo eklentisini kullanıyorum. (Bağlantıdan yoast seo ile alakalı bilgi alabilirsiniz). Seo uyumlu içerikler yazmam seo açısından gerçekten olumlu sonuçlar verdiğini kesinlikle söyleyebilirim ancak site hızının’da seo açısından en önemli faktörlerden birisi olduğunu unutmayın.
Seo ile ilginiz varsa ve seo yapmak istiyorsanız, seo kategorime göz atmayı unutmayın. Öyleyse size önce kendi yaşadıklarımı sonrasında wordpress site hızlandırma işlemlerinden detaylı bir şekilde bahsedeceğim. İçerik gerçekten uzun olacak ancak dediğim adımları izlerseniz mobil ve masaüstü skorlarınızda oldukça fazla yükseliş elde edeceğinizin garantisini veriyorum.
Şimdi 2 ayda sitemi ne kadar hızlandırdığımı görsel kanıtlarla size aktaracağım. 2 ay öncesinde farklı farklı temalar keşfetmiştim. Seo açısından ve site hızı yüksek olan temaları bulmaya çalıştım. Bir yandan da içerik hazırlayarak domain ve hostingi alır almaz içerikleri siteye ekledim. Yani şunu diyebilirim, 2 3 sefer tema değiştirme kararı aldım ve en sonunda seo açısından hızlı seo uyumlu ve tasarımı sade bir tema keşfettim. Soledad temasını kullanıyorum. Eğer siz de böyle bir proje düşünüyorsanız soledad temalarına göz atabilirsiniz.
2 ay öncesine kadar seo’ya çok meraklıydım. Şuan staj yaptığım şirkette seo işlerinden anlayan ve metin yazarlığı yapan iş arkadaşımdan (abim) bilgi alarak bu projeyi hazırlama kararı aldım. İlk başlarda site hızı ile alakalı hiçbir bilgim yoktu ve wordpress site hızlandırma kelimesini google’da aratarak bilgiler almaya çalıştım. Ben de kaliteli içerikler buldukça bu işlemi kendi sitemde gerçekleştirdim. Size gmetrix ve google speed skorlarımı (güncel) kanıtlarıyla göstereyim. Domain ve hostingi alıp siteyi çalışır vaziyete getirdikten sonra özellikle Mobil Hızı yerlerdeydi.
WordPress Site Hızlandırma Aşamaları (1)
Siteyi ilk açtığımda mobil hızı: 30-35 arasındaydı. Masaüstü hızı 60-70 arasında geziyordu. Bende araştırdığımda gerçekten düşük olduğunu anlamıştım. Rakamlardan da anladım tabi ki. Birkaç içerik okuyarak bu problemi 2 3 haftada halletmeye çalıştım. Size izlediğim tüm yöntemleri aktararak faydalanmanızı sağlayacağım. Şimdi gelelim güncel site hızı skorlarıma

Google Page Speed (Mobil Skoru)
WordPress Site Hızlandırma (Google Speed ve Gmetrix Skorlarım)
WordPress ile alakalı her geçen gün yeni şeyler öğrendiğim için sizlere de faydalı olduğunu düşündüğüm için yanlış bilgiler vermemeye çalışıyorum. Gerçekten bu işlemleri yaptıktan sonra performansınız’da artış olacağının garantisini veriyorum. Bu içerik size wordpress site hızlandırma açısından oldukça yararlı olacaktır. Şimdi geçelim wordpress site hızlandırma aşamalarına

Gmetrix Mobil ve Masaüstü Skoru
WordPress Site Hızlandırma Aşamaları (2)
Öncelikle bu işlemler eklentiyle’de yapılabilir. Manuel olarakta yapılabilir. (Görsel Optimizasyon açısından ) Ben iki türlüsünü de yaptım. Gerçekten mobil hızda oldukça etkili olduğunu söyleyebilirim. Gelin bu işlemleri daha yakından inceleyelim. Öncelikle görsel optimizasyon’dan kastın ne? diye soracaksınız. Optimize etme işlemi resimlerin gereksiz boyutlarını düşürmesini sağlıyor.
Yani kb’dan kazanmayı sağlıyor desek daha doğru olur peki bu işlemi nasıl gerçekleştirebiliriz diyorsanız, yukarıda ki bahsettiğim site hızı ölçme aracı olarak gmetrix’in optimizasyon gerektiren resimleri size rehber olarak sunuyor. Optimizasyon gerektiren resimlerin linklerini ve optimize edilmiş hallerini size gösteriyor. (linklerle) Optimize edilmiş halini (linke tıklayıp) indirip sitenizdeki yerine tekrardan yüklerseniz resiminizi optimize edilmiş halde kullanabilirsiniz.

See optimized versiyon linkine tıklayarak optimize edilmiş halini indirip önceki görsel ile değiştirirseniz, sayfanız daha hızlı açılacaktır.
(Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra gmetrix’de optimize edilmemiş görseller kısmından kalktığını göreceksiniz.) Fotoğrafta’da görüldüğü üzere (see optimized versiyon) kısmından optimize edilmiş halini görebilirsiniz. Bu manuel olarak bir yöntemdi. Bunun eklentili yöntemini de sizlerle paylaşmak istiyorum.
WordPress Site Hızlandırma (Smush Eklentisi – Görsel Optimizasyon)
Bu eklenti gereksiz büyüklüğü olan fotoğrafların boyutlarını optimize ederek seo uyumlu hale getiriyor. WordPress site hızlandırma açısından resim optimizasyonunu hafife almayın. Site hızı skorlarında oldukça etkili olduğunu söyleyebilirim. Smush eklentisinin kurulumunu ve ayarlarını sizlere gösterdikten sonra resimlerinizi optimize edebilirsiniz. Optimize ederken biraz uzun sürüyor. Eğer beklemek istemiyorsanız Premium özelliğinden faydalanabilirsiniz. (1 hafta deneme sürümü mevcut)
Smush Eklentisi Kurulumu ve Ayarları
Kurulumu uzun uzun anlatmaya gerek yok. Hiç wordpress bilmeyen birisi bile bu eklentiyi kurabilir. Eklentiyi hemen kur seçeneğine bastıktan sonra etkinleştir butonuna tıklayın. Sonrasında admin panelinin sol tarafında bulunan menülere “Smush” eklentisinin geldiğini göreceksiniz. 4 tane kurulum aşamasını “geç” butonuna basarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu kadar basit. Sonrasında smush butonuna tıklayarak (admin paneli menüsünden) resimleri optimize etmeye başlayabilirsiniz. Aşağıdaki görselden de bu işlemin ne kadar basit olduğunu anlayabilirsiniz.
WordPress Site Hızlandırma Aşamaları (3)
CDN Kullanımı :
Öncelikle cdn’nin mantığını size açıklayabilirim. Bu işler de yeniyseniz hiç bulaşmayın. Genel olarak cdn eklentileri ücretli. Adsense ekleyip gelir elde ettiğiniz zaman ve biraz bilgi sahibi olduğunuzda bu işlemi yapabilirsiniz. Şuan için gerek görmüyorum. CDN olmadığı halde sitem gayet hızlı. İlle de kullanmak istiyorum diyorsanız önerebileceğim bir cdn eklentisi yok genellikle para oluyor bu eklentiler.
CDN’nin mantığını anlatacak olursak, sizin görsellerinizin site içinden değil de başka bir sunucudan çekilmesini dolayısıyla yer kaplamamaya olanak sağlıyor. Böylelikle siteniz yüklenirden performansda oldukça fayda sağlıyor. Dediğim gibi çok kurcalamaya gerek yok ille de kuracağım diyorsanız ücreti tabinde kurabilirsiniz. Yukarı da bahsettiğim smush eklentisi CDN seçeneğini premium paketinde sunuyor. Onu tavsiye edebilirim.
WordPress Site Hızlandırma Aşamaları (4)
Gelelim biraz uzun ve kurcalayıcı bir eklentiye… Özellikle bu eklenti(W3 Total Cache)site hızlandırma açısından gerçekten etkili olacağının garantisini veriyorum. Bu işlemi tabi ki düzgün kaynaklardan öğrenerek sizlere sundum. Bilmediğim konuları öğrenmeyeceğim anlamına gelmez.
Öncelikle bu işlemi yapmadan önce sitenizin yedeğini oluşturmanızı tavsiye ederim. Eğer her şeyi birebir doğru yaparsanız bir sorun yaşamayacağınızı düşünüyorum. Ben yaptığımda hiçbir hata ile karşılaşmamıştım. Gelin bu işlemleri tek tek resimli olarak açıklayalım.
W3 Total Cache Kurulumu ve Ayarları
Öncelikle her zaman ki gibi eklentiler kısmından “yeni ekle” butonuna basarak “W3 Total Cache” eklentisini kuruyoruz.
Kurulumu gerçekleştirdikten sonra etkinleştir butonuna basarak admin paneli sayfasını yenilemeniz gerekiyor. Sonrasına sol tarafta bulunan menüler kısmında “Performance” adında bir kategorinin geldiğini göreceksiniz. Şimdi ise general settings ayarlarını birebir yapmak için fotoğrafı aşağıya bırakıyorum. Sonrasında diğer alt kategorilerde ki ayarları göstereceğim. Aşağıda ki görüntüden general settings kısmında bulunan ayarları birebir yapmalısınız. Yanlış yapmayın sitenizde kritik hatalar gerçekleşebilir.
General settings ayarlarını bitirdikten sonra aşağıdaki ayarları tek tek sizlere göstereceğim. Kesinlikle belirttiklerimin dışında bir şey kurcalamayın. Bu sizin için olumsuzluk yaratacaktır. Gösterdiğim adımları izlerseniz hiçbir problem yaşamayacaksınız.
Page Cache Ayarları
Page Cache – Enable
Page Cache Method “Disk: Enhance” Seçin.
Minify
Minify – Enable
Minify Mode – “Manuel” minify modunu ve “Disk” seçeneğini seçin.
Minify Cache Method – Cache metodu olarak “Disk” seçeneğini seçin.
HTML Minifier – “Default” seçeneğini seçin.
JS minifier – “JSMin (default)” seçeneğini seçin.
CSS minifier – “Default” seçeneğini seçin.
Database Cache Database Cache
Database Cache : Enable
Database Cache Method : “Disk”seçeneğini seçin.
Object Cachebject Cache
Object Cache – Enable
Object Cache Method – “Disk” seçeneğini seçin.
- Browser Cache
Browser Cache – Enable
- Reverse Proxy
Önemsiz (boş bırakın)
- Monitoring
Önemsiz (boş bırakın)
Page Cache Ayarları
Aşağıdaki görsele tıklayarak resimli olarak gösterdim. Ordan birebir aynısını yapabilirsiniz. Sizin için kolaylık sağlayacaktır.
1- General:
- Cache Posts Page – Enable
- Don’t cache front page – Disable
- Cache feeds: siteler, kategoriler, etiketler, yorumlar – Enable
- Cache SSL(HTTPS) requests – Enable ( SSL kullanıyorsanız işaretleyin.)
- Cache URIs with query string variables – Enable (İzin veriyorsa tıklayın)
- Cache 404 (not found) pages – Disable
- Cache requests only for the www.sizinsiteniz.com site address – Enable
- Don’t cache pages for logged in users – Enable
- Don’t cache pages for following user roles – Disableach
2- Cache Preload
Automatically prime the page cache – Enable
Update interval– 1000 seconds
Pages per interval – 15
Sitemap URL – Site haritanızın varsa URL’sini girin. Yoksa ellemeyin.
Preload the post cache upon publish events – Enable
3- Purge Policy: Page Cache
- Specify the pages and feeds to purge when posts are created, edited, or comments posted – Enable Ön Sayfa, Yazılar, Sayfalar, Yazı Sayfaları, Blog feed.
- Specify the feed types to purge – Enable Rss2 (default)
- Limit page purging– 15 (Eğer daha güçlü serverlar kullanıyorsanız bunu yükseltebilirsiniz)
- Purge sitemaps – Bunu olduğu gibi bırakın.
4- Advanced
- Use late initilization – Disable
- Compatibility mode – Üstünde “tik” varsa kaldırın yoksa ellemeyin.
- Charset – Üzerinde “tik” varsa kaldırın yoksa ellemeyin.
- Reject HEAD requests – Disabled
- Garbage collection interval – 3600 seconds
- Comment cookie lifetime – 1800 seconds
- Accepted query strings – Ellemeyin.
- Rejected user agents – Ellemeyin.
- Rejected cookies – Kurulumda gelen ayarlar kalsın, ellemeyin
- Never cache the following pages – Kurulumda gelen ayarlar kalsın, ellemeyin
- Cache exception list – Kurulumda gelen ayarlar kalsın, ellemeyin.
- Non-trailing slash pages – Kurulumda gelen ayarlar kalsın, ellemeyin
- Specify page headers – Kurulumda gelen ayarlar kalsın, ellemeyin
Minify Geniş Kapsamlı Ayarları
General
- Rewrite URLstructure – Disable
- Disable minify for logged in users – Disable
- Minify error notification – Disabled
HTML & XML Ayaları
- HTMLminify settings – Mümkünse Enable (Bu ayar sitenin görüntüsünü bir ihtimalde olsa bozabilir eğer bu ayarı enable işaretledikten sonra sitenizde sıkıntı yaşarsanız disable hale getirin.)
- Inline CSS minification– Enable
- Inline JS minification– Enable
- Don’t minify feeds– Üstünde “tik” varsa kaldırın yoksa ellemeyin
- Line Break Removal– Üstünde “tik” varsa kaldırın yoksa ellemeyin
- Ignored comment stems– Kurulumda gelen ayarlar kalsın, ellemeyin
JS Ayarları
- JSminify settings – Mümkünse Enable (Bu özellik sitenizin görsel ve tasarımsal açıdan bozukluklara sebep olabilir eğer böyle bir problem yaşarsanız disable hale getirebilirsiniz. Bunlar gerçekten faydalı. Eğer mümkünse yapın görüntü bozulursa ellemeyin.
- Operations in areas– “Minify” seçin ve Enable
- Preserved comment removal– Enable
- Line break removal– Enable
CSS Ayaları
- CSSminify settings – Mümkünse Enable (Bu özellikte sitenizin görsel ve açıdan bozukluklara sebep olabilir eğer böyle bir problem yaşarsanız disable hale getirebilirsiniz).
- Combine Only– Üzerinde “tik” varsa kaldırın yoksa olduğu gibi bırakın.
- Preserved comment removal (not applied when combine only is active)– Enable
- Line break removal (not applied when combine only is active) – Enable
- @import handling– “None” seçeneğini seçin
Advanced Ayarları
- Disable minify automatic file name length test– Eğer böyle bir hata ile karşılaşırsanız “Minify Auto does not work properly” Disable hale getirin.
- Filename length– 150
- Update external files every– 216000 seconds
- Garbage collection interval– 86400 seconds
- Never minify the following pages– Kurulumda gelen ayarlar kalsın, ellemeyin
- Never minify the following JS files– Kurulumda gelen ayarlar kalsın, ellemeyin
- Never minify the following CSS files– Kurulumda gelen ayarlar kalsın, ellemeyin
- Rejected user agents– Kurulumda gelen ayarlar kalsın, ellemeyin
- Include external files libaries– Kurulumda gelen ayarlar kalsın, ellemeyin
Database Cache – Geniş Kapsamlı Ayaları
General
- Don’t cache queries for logged in users – Enable
Advanced
- Maximum lifetime of cache objects – 180 seconds
- Garbage collection interval – 3600 seconds
- Never cache the following pages – Ellemeyin.
- Ignored query stems – Ellemeyin.
- Reject query words – Ellemeyin.
Object Cache – Gelişmiş Ayarları
- Advanced
- Default lifetime of cache objects – 180 seconds
- Garbage collection interval – 3600 seconds
- Global groups – Ellemeyin.
- Non-persistent groups – Ellemeyin.
Browser Cache – Gelişmiş Ayarları
General
- Set Last-Modified header – Enable
- Set expires header – Enable
- Set cache control header – Enable
- Set entity tag (eTag) – Enable
- Set W3 Total Cache header – Enable
- Enable HTTP(gzip) compression – Enable
- Prevent caching of objects after settings change – Boş Kalsın
- Prevent caching exception list – Boş Kalsın
- Disable cookies for static files – Boş Kalsın
- Do not process 404 errors for static objects with WordPress – Boş Kalsın
- 404 error exception list – Ellemeyin.
CSS & JS
- Set Last-Modified header – Enable
- Set expires header – Enable
- Expires header lifetime – 31536000 seconds (aynısını yapın)
- Set cache control header – Enable
- Cache Control policy – “cache with max-age ” seçeneğini seçin
- Set entity tag (eTag) – Enable
- Set W3 Total Cache header – Enable
- Enable HTTP(gzip) compression – Enable
- Prevent caching of objects after settings change –Boş kalsın.
- Disable cookies for static files – Boş kalsın.
HTML & XML
- Set Last-Modified header – Enable
- Set expires header – Enable
- Expires header lifetime – 3200 seconds
- Set cache control header – Enable
- Cache Control policy – “cache with max-age ” seçeneğini seçin.
- Set entity tag (eTag) – Enable
- Set W3 Total Cache header – Enable
- Enable HTTP(gzip) compression – Enable
- Prevent caching of objects after settings change – Boş kalsın.
- Disable cookies for static files – Boş kalsın.
- Media & Other Files
- Set Last-Modified header – Enable
- Set expires header – Enable
- Expires header lifetime – 31536000 seconds (aynısını yapın)
- Set cache control header – Enable
- Cache Control policy – “cache with max-age” seçeneğini seçin.
- Set entity tag (eTag) – Enable
- Set W3 Total Cache header – Enable
- Enable HTTP(gzip) compression – Enable
- Prevent caching of objects after settings change – Boş kalsın.
- Disable cookies for static files – Boş kalsın.
User Agent Groups – Gelişmiş Ayarları
Manage User Agent Groups
- Group name “High”– Enable olarak seçin ve geri kalanı ellemeyin.
- Group name “Low”– Enable olarak seçin ve geri kalanı ellemeyin.
Referrer Groups – Gelişmiş Ayarları
Manage Referrer Groups
- Group name “search_engines” – Enable olarak seçin gerisini ellemeyin.
Evet ayarlar bu şekilde. Eğer dediğim gibi tüm ayarları benim doğrultumda ayarladıysanız hiçbir problem yaşamayacağınızı düşünüyorum. Yazının başında da belirttiğim gibi tüm ayarları bende sağlam ve güvenilir bir kişiden okuyarak yapmıştım. Gerçekten hem mobil açısından hem de masaüstü açısından çok faydası dokundu. Bana yararlı olduğunu anladığım için sizlerle paylaşmak istedim.
WordPress ile alakalı gerçekten bilgi sahibi değildim araştırarak bulmaya çalıştım ve en iyisini bulduğumu düşünüyorum. Eğer wordpress site hızlandırma işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız bu içerik gerçekten çok faydalı olacaktır. Siz de wordpress tabanlı web sitesi kullanıyorsanız wordpress eklentileri adında ki kategorimden benimde kullandığım oldukça faydalı olan eklentilerin ayarları kurulumu ve ne işe yaradığı hakkında içerikler mevcut. Göz atarsanız faydalı olacağına inanıyorum. WordPress kategorisine bağlantı üzerinden yönlenebilirsiniz.