Birçok blogger veya içerik yazarı wordpress tabanlı web sitesi kullanmaktadır. Şahsen bende bir blog yazarı olarak wordpress kullanıyorum. Peki wordpress neden kullanmalıyım diyorsanız şahsi olarak görüşlerimi sizlerle paylaşmak isterim. Bu içeriğimizde wordpress sitesi ve en iyi eklentiler hangileri onları derleyip sizlere sunmaya çalışacağım. En İyi WordPress Eklentileri hangileri ?
WordPress sitenizde binlerce, onbinlerce eklenti bulunmaktadır. Peki hangileri en faydalı ? Her eklentinin kendine özgü faydaları bulunuyor. Eklentilerin indirme sayısına göre güvenilir olup olmadığını admin panelindeki “Eklentiler” kısmından öğrenebilirsiniz. Peki En İyi WordPress Eklentileri hangileri ?
1- WordPress Yoast Seo Eklentisi (Site İçi Seo Eklentisi)
Yoast seo eklentisi site içi seo olarak bilinir. İçeriklerinizi yazarken seo uyumlu yazmak istiyorsanız bu eklentiyi kullanmak zorundasınız. Size oldukça faydalı bir rehber olacağını garanti edebilirim. Sizin seo uyumlu içeriğinizi yazarken rehber olan bu eklenti, 2010 yılından bu yana +5 milyon kuruluma sahip. Daha detaylı bilgi almak istiyorsanız, Yoast Seo Nedir adlı içeriğimi inceleyebilirsiniz. O içerikte oldukça kapsamlı bilgiler içeriyor göz atmanızda fayda var J
2- WordPress AMP Eklentisi (Mobil Uyumluluk)
AMP eklentisi sitenizi mobil uyumlu hale getirerek mobil site hızınızı oldukça yukarıya taşıyacak olan eklentidir. Daha kurulum içeriğini yazmadım. En kısa sürede kurulum içeriğini yazıp sizlerle paylaşacağım. AMP Nedir diyecek olursak kısaca bahsedebiliriz. Sitenizi tamamen mobil uyumlu hale getirebilen bir eklenti. Mobilden giriş yapılmasına rağmen AMP eklentisi o kadar hızlı açıyor ki tahmin bile edemezsiniz. Günümüzde bilgisayarı açıp bilgi almak, içerik okumak isteyenlerin sayısı gerçekten az. Gün içerisinde telefonla çok uğraşan birisi olarak genellikle işlerimi merak ettiğim ve takip ettiğim şeyleri genellikle telefondan hallediyorum. Bunu göz önünde bulundurmakta fayda var. +400.000 etkin kuruluma sahip.
3- Contact Form 7 Eklentisi (İletişim Formu)
Birçok kişisel web sitesinde bulunan iletişim sayfasında kullanılan eklenti contact form 7 eklentisidir. Kişisel sitemde bu eklentiyi bende kullanıyorum. İletişim sayfamdan sade görünümünü inceleyebilirsiniz. Contact Form 7 Nedir adlı içeriğime göz atabilirsiniz. Contact Form 7 Kurulumu hakkında bilgi alabilirsiniz. +5 milyon etkin kuruluma sahip bu eklenti iletişim formunuzu oldukça sade ve faydalı olarak kullanmanıza olanak sağlayacaktır. Bu eklenti wordpress eklentileri arasında en çok tercih edilenlerden birisi galiba…
4- Loco Çeviri (Dil Çeviri Eklentisi)
Sitenizi tamamen türkçe yapmak istiyorsanız bu eklentinin sizin için oldukça faydalı olacağını garanti ederim. Kullanımı da oldukça basit. Eklentiyi kurduktan sonra settings kısmına tıklayarak kullanmış olduğunuz temayı seçip ingilizce olan metinleri kelimeleri yazarak türkçe halleriyle değiştirebilir, sitenizi tamamen türkçe hale getirebilirsiniz. +1 milyon etkin kuruluma sahip bu eklentiyi kesinlikle tavsiye ederim.
5- Login Press (Admin Paneli Özelleştirme)
Bu eklenti admin paneli giriş sayfasını istediğiniz gibi değiştirmenizi özelleştirmenize olanak sağlıyor. Çoğu kişinin wordpress sitesi admin paneli girişi wordpress’in kendi admin paneli giriş logosu v.s olarak bulunuyor. Ben neden aynı tutayım ki? Kendinize özgün şekilde istediğiniz gibi admin panelinizi özelleştirebilirsiniz. +100.000 kuruluma sahip bu eklenti admin paneliyle alakalı görsel anlamında tüm değişiklikleri sağlamanıza olanak sağlıyor. Unutmadan belirtiyim, Bu eklentinin kurulumu hakkında bir içerik yazmıştım. WordPress Admin Paneli Girişi Değiştirme isimli içeriğimi okuyarak bilgi alabilirsiniz.
6- W3 Total Cache (Site Hızlandırma Eklentisi)
Bu eklenti masaüstü site hızınızı en üst seviyelere taşıyabilme potansiyeline sahiptir. Bu eklentiyi kurmadan önce site hızım 52-59 arasındaydı (masaüstü) şuan yoğunluğa göre 80-95 arasında geziniyor. W3 Total Cache ayarlarını sizlerle paylaşmak için içeriğini hazırlamayı çok istiyorum. Yanlış bilgi vermemek adına biraz bekliyorum. Tam bilgi sahibi olduğum anda ayarları sizle paylaşıp sizde masaüstü hızını yukarıya çıkartabilirsiniz. +1 milyon etkin kuruluma sahip. Unutmadan bu eklentiyi kullanmadan önce sitenizin dosyalarını almayı unutmayın. Biraz karışık… J
7- WordPress Eklentileri -Akismet Anti- Spam
Akismet eklentisi web sitenizin olası spamlarına karşı korumaktadır. Bot yorumlarına karşı bu eklenti oldukça faydalıdır. Şuana kadar benim web sitemi 58’e yakın istenmeyen yorumdan korumuş. Admin panelinin anasayfasında bu eklentiyi kurduktan sonra kaç yorumdan koruduğunu v.s göstermektedir. +5 milyon etkin kuruluma sahip.
8- Backup Buddy (WordPress Yedekleme Eklentisi )
Sitenizde yazdığınız içeriklerin çöpe gitmemesi açısından bu eklentiyi kullanmanızı tavsiye edebilirim. Eğer hosting firmanız hostinginizi satın aldıktan 1 hafta sonra yedekleme işlemine başlamıyorsa bu eklentiyi kullanmanız gerekiyor. Ne zaman ne olacağı belli olmuyor açıkcası. Bir kere içeriklerinizi kaybederseniz ve yedeği olmazsa tekrardan yazmak zorundasınız. Benim domain ve hostingi aldığım firma (güzelhosting) yedekleme işlemini otomatik olarak gerçekleştirdiği için bu eklentiyi kullanmıyorum ama sizin kullanmanızı tavsiye ederim.
9- WordPress Eklentileri Slider Revolution (WordPress Slider Eklentisi)
Eğer kendi temanızda slider bulunuyorsa ve memnunsanız bu eklentiyi yüklemenize gerek yok. Benim kendi temamda ki (sliderleri) gayet beğeniyorum. Eğer siz sliderlerinizden memnun değilseniz ve farklı slider modellerini görmek istiyorsanız bu eklenti aracılığıyla beğendiğiniz slideleri sitenize ekleyebilirsiniz.
10- WordPress Eklentileri-WooCommerce (E-Ticaret Eklentisi)
Bu eklenti en çok kullanılan ve tavsiye edilen e-ticaret eklentisidir. Geçmeden söyleyelim. WooCommerce Kurulumu isimli içeriğimi yönlendirdiğim bağlantı üzerinden okumanızı tavsiye ederim. Ücretsiz veya premium seçenekleriyle tüm temalarla uyumlu şekilde kullanılabilen bir eklentidir. Ücretsiz olan bu eklenti esktra işlemler için premium seçeneğini satın almanızı öneriyor. +5 milyon kullanıma sahip olan bu e-ticaret eklentisi gerçekten de kullanıcılar tarafından çok beğeniliyor.
İleride e-ticaret sitesi açmak isteseydim Opencart yazılımı tabanlı veya woocommerce eklentisiyle e-ticaret sitemi yapmak isterdim. E-Ticaret lafı açılmışken, Opencart Kurulumu Nasıl Yapılır isimli içeriğime göz atabilirsiniz. Eğer sizde E-Ticaret sitesi açmak istiyorsanız opencart tabanlı e-ticaret sitesi açabilirsiniz.
Sizlere kendi bilgiminde olduğu aralarından çoğunu kendim kullandığım wordpress eklentilerini sizlerle paylaşmak istedim. Umarım kişisel sitenizde yararlı olacak olan bu eklentileri sizlere faydalı olacak şekilde sunabilmişimdir. Daha detaylı olarak anlattığım WordPress adındaki kategoriden eklentiler hakkında yazdığım tüm içeriklere göz atabilirsiniz. Kurulumundan ne işe yaradığına kadar açıkladım. Onunda faydalı olacağına inanıyorum.