2000 yılının başlarında ortaya çıkan metin yazarı mesleği, günümüzde oldukça popüler ve aranılan meslekler arasındadır. Bu içerikte sizlere kişisel olarak ve kurumsal olarak birçok bilgi vereceğim. Metin yazarlığı mesleği hakkında tüm bilgileri aktarmaya çalışacağım. Detaylar için yazıya geçebiliriz.
Metin Yazarı Nedir ?
Firma ve ürünlerinin tanıtımını dile getiren ve kurgulayan kişilere metin yazarı denir. Günümüz şartlarında ihtiyaç duyulan kişinin özgün içeriklerini sergilediği ve iş verenler tarafından keşfedilmek üzere araştırılan kişilerdir. Günümüzde web sitelerine ilgiler gerçekten çok azaldı. Özellikle metin yazarlığı yaparak içerik hazırlayan kişisel web sitelerindeki birçok içerik okunmuyor. Metin yazarı’nın amacı okuyucunun google’da aratılacak anahatar kelimelerini belirleyerek kaliteli ve özgün bir içerik hazırlayarak okuyucuyla paylaşmaktır.
Metin Yazarları Ne Yapar ?
Özellikle Ülkemizde pandemi sonrası E-Ticarete verilen önem oldukça arttı. Bunun yanı sıra birçok metin yazarlığı yapan çalışanlar E-Ticaret sektöründe kendini geliştirmeye başladı. Gelin maddeler halinde açıklayalım.
- E-Ticaret sitelerindeki ürünlerin açıklamalarını sloganlarını ve ürün hakkında bilgileri yazar.
- Sosyal medya paylaşımlarında açıklama kısmını hazırlar.
- Metin yazarı yazılan içerikteki hataları ayıklama görevini de üstlenir. Yazılan metinin incelenmesini sağlayarak bozuk cümleyi ve imla kurallarını düzenleyerek yeniden hazırlamakla yükümlüdür.
- Freelance olarak Metin Yazarlığı yapanlar kişisel web sitelerinde içerikleri seo uyumlu hale getirerek paylaşımlarını hazırlar.
- E-Ticaret ve arama motorlarında Tüketiciyi ve Kullanıcıyı bilgilendirmeyi hedefler.
- Anahtar kelimeler hedefleyerek yükselmesi için seo uyumlu içerikler hazırlamak.
- Kullanıcıyı sıkıcı olmayacak şekilde ve açıklayıcı bir dille bilgilendirmeyi sağlamak.
Metin Yazarlığı Yapmak İçin Ne Gerekiyor ?
Sizlere kişisel olarak yaptığım işten bahsetmek ve nasıl kişisel blog yönetimi yaparak içerik hazırladığımı anlatacağım. Metin yazarlığına başlamak için herhangi bir bölüm veya bir üniversiteden mezun olmanıza gerek yok. Hiçbir bilgisi olmayan ancak yazmaya ve özgün olmaya hevesli olan her kişi metin yazarlığı mesleğini yapabilir. Eğer günlük tutuyorsanız ve şiir konusunda kendinizi yetenekli ve istekli görüyorsanız, metin yazarlığı için başlangıç olarak olumlu bir adım atabilirsiniz.
Okuyucuyu sıkmadan ve ilgi çekici başlıklar altında oldukça güzel ve kaliteli içerikler hazırlayarak organik kullanıcı elde edebilirsiniz. ( Bunun için de seo gerekiyor ) Tabii ki bunları yapmadan önce kişisel web sitenizi açarak içinizdekileri buraya yansıtabilirsiniz. Aman çok yansıtmayın, kullanıcının istediğini verin yeterli :)Metin yazarlığı çok kapsamlı bir meslek, sadece yazı hazırlayıp paylaşmakla sınırlı olduğunu düşünüyorsanız, hiç başlamayın bile. Şahsi olarak fikrim bir nimet bulmanız. İşinin ehli birisi sizi yönlendirdiği zaman gerçekten çok başarılı ortaya çıkarabiliyorsunuz. Bu içeriği 8.12.2020 tarihinde yazıyorum. Bundan tam bir yıl önce, staj yaptığım E-Ticaret firmasında Metin Yazarı bir ağabeyim tarafından bu sektöre atıldım. Bir yandan E-Ticaret hakkında bilgiler edinirken, diğer yandan Kişisel web sitemi aktif hale getirip, içerik hazırlıyordum ( aynı zamanda seo ile yeni tanıştık ) Hayat gerçekten tesadüflerle dolu. Bahsettiğim ağabeyim olmasa kim bilir hangi sektörde neler yapacaktık ? Kim bilebilir ki. Peki şimdi Metin Yazarı olmaya hazır mısın ?
Metin Yazarı Maaşları Ne Kadar ?
Bu ucu açık bir soru, sektörden sektöre göre birçok değişkenlik gösterebiliyor. Eğer freelance çalışıyorsanız, ne kadar çok içerik hazırlayıp, gelir elde ediyorsanız o kadar kazanırsınız. Eğer kurumsal bir firmada tam zamanlı çalışıyorsanız, aldığınız maaş kadar kazanırsınız. Çalıştığınız firmanın büyüklüğüne veya küçüklüğüne göre değişkenlik gösterebiliyor yani.
Şuna değinelim, alt ve orta düzey firmalarda ortalama 2324 – 3000 arası maaş alabilirsiniz. Sizin kendinizi geliştirmeniz ve kıdem atlamanız bu fiyatı yükseltecektir.
Eğer üst düzey bir firmada metin yazarlığı yapıyorsanız tüm içeriklerin kontrolünü ve düzenlemesini yapıyorsanız bu fiyat 3 katına kadar çıkabilir. Tabii bunlar için birazcık zaman ve istek gerekiyor. 🙂 Unutma ! merak, azim ve çalışkan birisiysen bu mesleğin en iyisi sensin !
Sizlere metin yazarı hakkında bilgiler vermeye çalıştım, tüm işleyişi ve şahsi görüşlerimi aktarmaya çalıştım. Eğer siz de metin yazarı olmak istiyorsanız ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız, bana ulaşabilirsiniz. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. Ha unutmadan blog yazarı hakkında bilgi almak istiyorsanız bağlantıya tıklayarak blog yazarı nedir konulu içeriğime göz atabilirsiniz. Gerçekten sizlere çok faydalı bir içerik olacağından eminim. Kafanıza takılan soruları yorum kısmında yazabilirsiniz, cevaplayacağım.
2 Yorum
Merhabalar. Benim aklıma takılan birkaç soru var. Bu işin acaba hukuksal bir kısıtlaması var mı? Ayrıca sizin yazılarınızı bir başkası kullansa sizin karşı çıkabilmeniz mümkün mü?
Merhaba, benim yazılarımı copy paste yaparak kullandığı zaman hiçbir şekilde verim alamaz. Google bu konuda çok katı. Sadece yazdığım içeriklerin fikirlerini alabilir, kendi özgünlüğü ile içeriği kendi paylaşabilir buna da yapılabilecek bir şey yok. Sektör zaten bunu gerektiriyor.