Öncelikle seo sektörü çok farklı bir sektör. Bunu önceden belirtmek isterim, Seo’dan verim almak istiyorsanız güncel ve uzun soluklu bir yola girmenizi hedeflemeniz gerekiyor. Hemen verim almak istiyorum diye beklerseniz daha çook vaktiniz var, onu baştan söyleyeyim. Seo teknikleri ile alakalı çok kapsamlı içeriğe hazır olun 🙂
Öncelikle yazacağınız içeriğin veya içeriklerin konularını belirlemeniz gerekiyor. Tek bir kelimeyi hedefliyorsanız veya tek bir konuya yönelmek istiyorsanız alan adınızı ona göre almanızı tavsiye ederim. Aşağıdaki örnekten yola çıkabilirsiniz.
- Örneğin yemek ile alakalı bir web sitesi açmaya karar verdiniz. Alan adınızı yemektariflerininadresi.com gibi alabilirsiniz veya bu url’nin varyanslarını ele alabilirsiniz.
- Eğer kişisel site açıp farklı farklı kategorilerde içerikler hazırlamak istiyorsanız isim ve soyisminizle bir domain alabilirsiniz.
Hosting Firması Belirleme
Domain ve hostingi güvenilir ve gerçekten hızlı olan hosting firmalarından almanızı öneriyorum. Bu tamamen kişiden kişiye değişir. Fakat site hızı açısından gerçekten güzel hosting çok kaliteli. Şahsi olarak güzel hosting kullanıyorum ve çok memnunum. Gerek müşteri hizmetleri gerek performans açısından gerçekten çok kaliteli hizmet sunuyorlar.
Seo Uyumlu Tema Belirleme
Domain ve hosting aşamalarından sonra seo uyumlu temalar seçmeniz gerekiyor. Seo uyumlu temalar seo teknikleri açısından en gerekli etkenlerden birisidir. Eğer siteniz wordpress ise seo uyumlu wordpress teması isimli içeriğime göz atarsanız, tema belirleme konusunda size çok faydalı olacağına inanıyorum. Mutlaka göz atın.
Site İçi Seo Teknikleri
Seo Uyumlu İçerikler Hazırlama
İçeriklerinizin hepsinin seo uyumlu olması seo performansınızı ikiye katlayacaktır. İçeriklerinizi seo uyumlu hale getirmek istiyorsanız, yoast seo eklentisini sizlere önerebilirim. Özellikle wordpress kullanıcıları bu eklentiyi çok iyi biliyorlardır. Yoast seo içeriğinizde istediği 14 kavramı yerine getirmenizi istiyor. Peki yoast seo hangi kavramları yerine getirmemizi istiyor ? Gelin detayları inceleyelim.
- Odak anahtar kelime ilk paragrafta var mı?
Anahtar kelime yoğunluğu yoğunluğu
Meta açıklamada odak anahtar kelime var mı? - Meta açıklama yeterli uzunluğa sahip mi? (Yeterli uzunluğa sahip olduğunda alt taraftaki yeşil işaret size yol gösterecektir.
- Odak anahtar kelime alt başlıklarda var mı? (h2 veya h3)
- Yazıdaki görsellerden en az birinin alt isminde anahtar kelime geçiyor mu?
İçerik en az 300 kelime mi? (Bunu daha fazla tutarsanız sizin için iyi olacaktır. (Saçmalamadığınız sürece 🙂 ) - Dışarıya link verilmiş mi ?
- Site içi link verilmiş mi ? (Başka bir içeriğinize link vermeniz gerekiyor)
- Odak anahtar kelime Seo başlığında yer alıyor mu ?
- Odak anahtar kelime url’de yer alıyor mu ?
- Bu daha önce kullanmadığınız bir anahtar kelime mi ?
Bu kavramları yerine getirdiğiniz takdirde içeriğiniz seo uyumlu hale gelecektir. Yoast seo’nun daha detaylı bir içeriğini hazırlamıştım. Yoast seo eklentisi isimli içeriğime yönlendirdiğim bağlantı üzerinden göz atabilirsiniz.
Resimleri Optimize Etme
Site hızı açısından resimlerinizi optimize etmelisiniz. Sayfanın hızlı yüklenmesi açısından resimlerinizin boyutunu otomatik olarak küçültürseniz site hızınız artacaktır. Peki resimleri nasıl optimize edebilirim diyorsanız Smush eklentisini kullanarak sitenizdeki tüm resimlerin boyutunu küçültebilirsiniz. Yönlendirdiğim bağlantıdan wordpress eklentisini indirebilirsiniz.
Seo Teknikleri (Sitenizi Mobil Uyumlu Hale Getirin)
Günümüzde bilgisayardan içerik okuyan kişiler gerçekten azaldı. Gün boyunca genellikle çoğu işlemi (haber sosyal medya) telefondan gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle sitenizi mobil uyumlu hale getirmeniz seo performansınızı arttıracaktır.
Eğer mobil uyumlu hale getiren wordpress eklentisini soruyorsanız, AMP eklentisini sizlere önerebilirim. Şahsi olarak bir ara kullanmıştım. Sonrasında vazgeçtim.(Masaüstü URL’yi Amp olarak aldığı için) Amp eklentisi gerçekten çok hızlı ancak ben ayarlarını tam olarak yerine getiremediğim için eklentiyi etkisizleştirdim.
Seo Teknikleri (Site İçi Bağlantı)
Size en basitinden örneklendirmeye çalışacağım. Bu içerikteki gibi örneklendirmek daha basit olacaktır. Şimdi yapacağım şey site içi bağlantının temelidir. ( Eğer sizde site içi seo nedir sorusuna yanıt arıyorsanız site içi seo nedir isimli içeriğime göz atabilirsiniz.) Parantez içinde yazdığım cümlede site içi seo nedir kelimesine kendi içeriğimin linkini verdim ve yukarıda yazının başlarında da bu işlemi birçok kez yaptım. Site içi bağlantı seo performansı için gerçekten çok önemlidir.
Site Dışı Bağlantılar (Backlink)
Bu çok kapsamlı bir seo tekniklerinden birisidir. Backlink seo açısından önemli etkenlerden birisidir. Spam almamış ve düzenli takipçiye, organik kitleye sahip sitelerden backlink alabilirsiniz. Backlink konusunda pek bir bilgim yok ama araştırmalarım üzerine yeni alınan domainlere (yeni açılan sitelere) backlink alınmaması öneriliyor.
En azından ilk 3 ay backlink almamanızı öneriyorum. Sonrasında yavaş yavaş yorum backlinkleri alarak sitenize organik kitle kazandırdıktan sonra backlink almaya başlayabilirsiniz. Bu yöntemi izleyerek şuan birçok anahtar kelimede google’da ilk sayfaya düşmeyi başardım. Daha da ilerleyeceğimi düşünüyorum.
Organik Takipçi Elde Edin!
Belirli anahtar kelimelerde google’da sıralamaya girdiğinizde (belirli bir süre sonra) organik takipçi elde edeceksiniz. Eğer pes etmezseniz bunun garantisini size veriyorum. Belirli bir süre sonra anahtar kelimede sıralamaya girince sitenize o kelimeden gelen kişiler sayesinde daha yukarıya çıkmanızı sağlayacaktır.
Seo Teknikleri (En Önemli Etken Site Hızı)
Site Hızı gerçekten çok önemli. Eğer site hızınızı ölçmek istiyorsanız google’ın servisi olan page speed servisini kullanarak site hızınızı ölçebilirsiniz. Aslında resim optimize etme tema ve mobil uyumlu hale getirmek site hızının temelleridir. Eğer daha kapsamlı bir şekilde sitenizi hızlandırmak istiyorsanız cache eklentisi de kullanabilirsiniz.
Eğer daha detaylı bilgi istiyorsanız WordPress Site Hızlandırma adlı içeriğime göz atmanızı kesinlikle tavsiye ediyorum. Bu işe ilk girdiğimde site hızım masaüstü 40-50 mobil 30-35 civarındaydı. Şuan gerçekten çok iyi seviyede Mobil 70-80 Masaüstü 95 civarlarında seyrediyor.
Seo İle Yorum Bağlantısı
Yorumları kesinlikle küçümsemeyin. Olumlu veya olumsuz hiç farketmez çoğu yorum seo açısından önemlidir. Eğer yorumlarda içeriğinizle alakalı kelimeler içeriyorsa bu nimeti kesinlikle kaçırmayın derim. Eğer yorumları ben kendim yazacağım diyorsanız kesinlikle yazmayın. Google aynı ip’den yapılan işlemleri cezalandırabilir. Google’ın gözünden hiçbir şey kaçmaz. Dikkatlı olun derim.
Evet arkadaşlar Güncel Seo teknikleri ile alakalı çok kapsamlı ve bilgi verici bir içerik hazırlamaya çalıştım. Umarım kafanızda soru işareti kalmamıştır. Eğer takıldığınız veya sormak istediğiniz şeyler varsa yorumlarda belirtebilirsiniz. Genellikle hemen onaylıyorum ve cevap veriyorum.
Eğer wordpress siteniz varsa ve hangi eklentilerin faydalı olacağını bilmiyorsanız WordPress Eklentileri 2020 isimli içeriğime göz atabilirsiniz. Gerçekten wordpress sitenizi geliştirecek eklentiler mevcuttur. Göz atmanızda fayda var.