Globalde akla ilk gelen E-Ticaret firmalarından birisi olan Amazon, geçtiğimiz günlerde dijitale hakimiyetini konuşturmayı oldukça başardı. Globalde üstünlüğünü koruyan Amazon, Türkiye özelinde Global kadar ilgi görmüyor. Şahsi olarak Amazon’un kargo sistemini çok beğeniyorum. Sabah verdiğiniz sipariş, akşama evinize gelebiliyor, yani Türk Pazaryerlerine nazaran alt yapısı sayesinde, kargo konusunda birinci sırada yer almayı başarmış gibi. E-Ticaret maaşları 2021 yılı için ne durumda?
Peki Türkiye’de E-Ticaret nasıl bir konuma geldi ? Özellikle pandeminin etkisiyle birlikte Türkiye’de E-Ticarete ilgi çok arttı. Dijitalleşmenin verdiği en büyük önemlerden birisi internetten alışveriş oldu. Kargolama gibi birçok alt yapı sistemi Türkiye’de henüz oturtulamamışken, Pandeminin etkisiyle oluşan sürkilasyonla birlikte E-Ticaret alanının birçok alt yapı sistemi geliştirilmeye başladı.
Tabii ki, bu işlemler için entegrasyondan, personellere kadar birçok etken rol alıyor. Hazır personel demişken, gelelim asıl konumuza. E-Ticaret Elemanları ne kadar kazanıyor ?
Bunu başlıklar altında incelemek daha doğru olacaktır çünkü bir E-Ticaret şirketinde, ortalama 7 kıdem bulunuyor. Gelin bunları detaylı bir şekilde inceleyelim. Maaş bilgileri firmadan firmaya ve CV etkisine göre değişiklik gösterebilir. Kesin doğru diye bir şey söylemek tabii ki mümkün değildir ama günümüz şartlarını ele alacak olursak, kafanızda bir şeyler oluşmasına yetecek düzeyde doğruluk payı mevcut.
E-Ticaret İşçi Sıralaması
- Stajyer
- Uzman Yardımcısı
- Uzmanı
- Kıdemli Uzman
- Yönetici
- Müdür
- Direktör
Sıralamayı bu şekilde açıklamak çok doğru olacaktır, gelin 2021 yılı E-Ticaret Elemanı takribi maaşlarını hep beraber inceleyelim. Tekrardan belirtmek istiyorum, maaş bilgileri firmadan firmaya değişiklik gösterebilir. O yüzden net bir maaş yerine ortalama söylemek daha sağlıklı olacaktır;
Stajyer Maaşları
E-Ticaret sektöründe en alt kademede yer alan bu title, eğer lise stajyeri ise, asgari ücretin 4/1 ücret almaktadır. Eğer üniversite mezunu bir stajyer E-Ticaret sektöründe yer alıyorsa, minimum Asgari ücret (4250 TL) almaktadır.
Uzman Yardımcısı Maaşları
Ortalama bir E-Ticaret Uzman Yardımcısı 4250 – 5500 TL aralığında maaş alabilir. Bu kişinin cv’si ve firmanın bilinirliğine göre değişkenlik gösterebilir.
Uzman Maaşları
Ortalama bir E-Ticaret Uzmanı, 5500 – 7500 TL aralığında maaş alabilir. Bu kişinin cv’sine ve firmanın bilinirlğine göre değişkenlik gösterebilir.
Kıdemli Uzman Maaşları
Ortalama bir Kıdemli E-Ticaret Uzmanı, 6500 – 10000 TL aralığında maaş alabilir. Bu kişinin cv’sine ve firmanın bilinirliğine göre değişkenlik gösterebilir.
Genellikle çoğu E-Ticaret firmasında, prim sistemi çalışmaktadır. Net maaş olarak bu ortalama maaşları baz alabilirsiniz. Prim ve yemek ücretleri bu ücretlere tabi tutulmaz, ekstra olarak verilir.
Yönetici, Müdür veya Direktör maaşları hakkında tahmin yürütmekte yanlış olacaktır. Bu nedenle bilgiyi paylaşmak istemedim çünkü çok değişkenlik gösterebiliyor. Kurumsal firmada çalışan bir E-Ticaret Müdürüyle, yeni kurulan bir firmada müdürlük görevinde yer alan kişi aynı maaşı alamaz.
Sizlere ortalama E-Ticaret maaşları hakkında bilgi vermek istedim, tekrardan hatırlatma yapmak istiyorum, bu maaşlar 2021 yılı ortalama E-Ticaret Elemanı maaşlarıdır. %100 gerçek maaşlar demek doğru olmaz. Bu fiyatlara yakın maaşlar olarak düşünebilirsiniz, ben de Uzman Yardımcısı olarak tam zamanlı çalışıyorum.
Dolayısıyla bu bilgiyi merak edenler için paylaşmak istedim. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Eğer dijital pazarlama maaşları isimli içeriğimi okumak isterseniz, sağdaki linkten detaylı bilgi alabilirsiniz. Dijital sektöre ilginiz varsa erkenden yerinizi almanızı tavsiye ederim, maaş bilgileri belki sizlerin kafasında bir şeyler oluşmasına yardımcı olmuştur. Sağlıcakla kalın.