Benim kişisel blog sitemde iletişim sayfasında gördüğünüz form tamamen wordpress eklentisi olan contact form 7 eklentisiyle yapılmıştır. Ben sade bir görünüm sağlamak amacıyla hiçbir şey ekleme gereği duymadım. Az miktarda html bilmek bu işlemler için yeterlidir. 5 milyonun üstünde indirme sayısı olan contact form 7 ayarları wordpress eklentisi oldukça popüler bir iletişim formu eklentisidir. Kullanımı ve kurulumu oldukça pratik ve basittir. Gelin detaylı inceleyelim.
Contact Form 7 Ayarları Nasıl Yapılır ?
Sonrasında sol tarafta bulunan menülere “İletişim” seçeneğinin geldiğini göreceksiniz. İletişim seçeneğinin içerisinde otomatik olarak “iletişim formu 1” adında bir form oluşturacak. Aşağıdaki görselde göründüğü üzere tüm yazanları kopyalamamanız gerekiyor. Tek yazmanız gereken kırmızı yazıyla yazılan kodu kopyalamanız yeterli olacaktır.
Yazılı olan kodu (sizde farklı olacaktır.) kopyaladıktan sonra Sayfalar kısmında “İletişim” adında bir sayfa oluşturmanız gerekiyor.
Bu benim kendi iletişim sayfamın görseli. Kopyaladığınız kodu yapıştırdığınızda otomatik olarak form yapıştırdığınız sayfaya gelecektir. Eğer formu değiştirmek istiyorsanız “İletişim Formu 1” kısmına giderek kodların aralarına eklemek yaparak kişisel formunuzu oluşturabilirsiniz.
Kodu yapıştırdıktan sonra aşağıdaki görseldeki gibi görünecektir. İletişim sayfanızı daha güzelleştirmek istiyorsanız kodlara eklemeler yapmayı veya silmeyi unutmayın 🙂
Contact Form 7 Ayarları ve Faydaları Nedir ?
İsmindende anlayacağınız üzere sizin işlerinizi oldukça kolaylaştıracak bir form eklentisidir. Contact Form 7 eklentisini tamamen ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz. Kişisel blog sitelerinde kitleniz arttıkça sizinle iletişime geçmek isteyenler illa ki olacaktır. Bu eklentiyi günümüzde çoğu wordpress tabanlı site kullanıyor. Sizler istediğiniz gibi kutucuklar oluşturarak kendi formunuzu kendiniz oluşturabilirsiniz. Peki gelelim Contact Form 7 Kurulumuna oldukça basit ve pratik bir kuruluma sahip bu eklenti işlerinizi çok kolaylaştıracak…
Contact Form 7 Kurulumu Nasıl Yapılır ?
Öncelikle wordpress sitenizin admin paneline giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan Eklentiler kısmından -> Yeni Ekle butonuna basarak eklentiler sayfasına girin. Kullanımı +5 milyon olduğundan dolayı genellikle tüm wordpress sürümleriyle uyum olacaktır. Aşağıda belirttiğim gibi eklentinin kurulumunu yapın.
Kurulumu yaptıktan sonra etkinleştir butonuna tıklayarak contact form 7 eklentisini etkinleştirmeniz gerekiyor.
Mail Adresini Tanımlama
Şimdi kendi mail adresimizi bu eklentiye tanımlamamız gerekiyor. Böylece bize ulaşmak isteyen kişiler bizimle kendi mailimiz yoluyla iletişime geçebilir. Eğer domain aldıysanız info@ şeklinde olan mail adresinizi girerseniz görünürlük ve ziyaretçi açısından daha iyi olacaktır 🙂
Mail adresinizi tanımlarken “İletişim Formu 1” düzenleye tıklayarak Posta sekmesine gelip gerekli düzenlemeleri aşağıdaki gibi yapın.
- Kime: Kendi mailinizi girin.
- Kimden: Gönderecek kişinin adı. ( [your-name] yazısını silmeyin )
- Konu: Gönderilecek mailin konusu. (x.com iletişim sayfası yazabilirsiniz.)
Bu ayarları yaptıktan sonra sizinle iletişime geçmek isteyenlerin attığı mailler sizin mailinize gelecektir. Bazı kişiler hata ile karşılaşabiliyor. Gelin o konuyada değinelim.
Hata ve Çözümleri
Test yaptıktan sonra mesajınız gönderilirken bir hata oluştu şeklinde hata alıyorsanız merak etmeyin çözümü çok basit.
Eğer bu hatayla karşılaştıysanız Eklentiler > Yeni Ekle diyerek WP-Mail-SMTP eklentisini yükledikten sonra etkinleştirin. Çünkü sitenizin Smtp mail ayarları yapılmamış, bu yüzden böyle bir hata alıyorsunuz. Bu eklentiyi yükledikten sonra iletişim formunuz sorunsuz bir şekilde çalışacaktır.
Eğer eklentiler kısmından indirmek istemiyorsanız, ben manuel olarak kendim yapmak istiyorum diyorsanız eklentiyi yönlendirdiğim link üzerinden indirebilir FTP’ye atabilirsiniz. (public_html-> plugins)
Evet arkadaşlar kafanıza takılan bir sorun olursa yorumlara yazmayı unutmayın. Bu ve bunun gibi binlerce eklenti mevcut. Eğer wordpress tabanlı web siteniz varsa ve eklentilerle alakalı bilgi sahibiniz yoksa, diğer “WordPress ” kategorisindeki eklentileri incelemenizi öneriyorum. Bu eklentiler wordpress tabanlı siteniz için oldukça yararlı olacaktır. Denemenizde fayda var.