Günümüz şartları nedeniyle birçok çocuğun obez yolunda ilerlemesi özellikle velilerimizin dikkatini çekiyor. Bu olumsuz durum karşısında doktorlar ile iletişim halinde olan velilerimiz nasıl bir yol izleyeceğini bilmiyorlar. Bugün sizlere 6-12 yaş aralığındaki çocuklara hangi diyeti uygulayacağımızı ve nasıl bir etki göstereceğini, detaylarıyla açıklayacağım. Çocuk diyet listesi olarak yazdığım bu içerik, diyetisyen bir ağabeyim tarafından hazırlanarak tarafımca paylaşacağım.
Sadece sağlık açısından değil, psikolojik açıdan da çöküş yaşayan küçüklerimiz “neden zayıf değilim” cümlesini sürekli kendi kafalarında kurarak, arkadaş ortamında pek rahat edemiyorlar. Bu baskıyı üzerlerinden kaldırmak için aşırı karbonhidrat ve çok yağlı yiyeceklere son vermeliyiz ki verim alalım. Çocuk diyet listesi, protein yağ ve karbonhidrat dengeli olarak hazırlandığı için, hiçbir sağlık problemi teşkil etmemektedir, aksine fayda sağlayıp zayıflamada gözle görülür artışlar yaşayacaktır.
Çocuk Diyet Listesi ( 6 – 12 Yaş )
Sadece yiyecek olarak değil, uyku düzeni de çocuklarımız için çok önemlidir. 9 – 11 saat aralığında uyku düzeni olan çocuklarımızın metabolizması düzgün çalıştığı için pek kilo problemi gerçekleşmez. Bu maddeyi lütfen unutmayalım.
- Sabah Uyanır uyanmaz, yapmanız gereken “ 1 Bardak ılık su “ içmek olmalı. Ilık su midedeki dengeyi sağlamaya ve yediğiniz yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırmasına yardımcı olacaktır.
Kahvaltı Öğünü
Kahvaltı’da özellikle patates kızartması gibi yiyeceklere kesinlikle izin vermemelisiniz ve yememelisiniz. Bu tamamen dengeli bir şekilde ilerlemeli.
- 1-2 Dilim Ekmek
- 1 Yumurta, ( Omlet biçiminde de olabilir )
- 1 Yemek Kaşığı bal veya pekmez, ( Kahvaltı esnasında veya kahvaltıdan sonra )
- 1 Bardak ılık süt, içerisine bal da ekleyebilirsiniz.
Öğlen Öğünü
Çocuğunuzun beslenmesi için, protein yağ ve karbonhidrat dengesinin en iyi şekilde ayarlanması gerekiyor, bu listenin dışında hareket ederseniz, olumsuz sonuçlar gerçekleşebilir.
- 1 Dilim Ekmek
- 1 Porsiyon, ( 100 150 gram) et veya tavuk yemeği
- 1 Porsiyon Salata ( zeytinyağlı ve limonlu, ayçicek yağı kullanmayın. )
- C vitamini içeren birkaç parça meyve.
İkindi
- Çocuğunuzun isteğine göre bu öğünde dengeleme yapabilirsiniz, bizim önerimiz badem, fındık veya ceviz gibi kuruyemişlerdir.
Akşam
- 2 Porsiyon kuru baklagil içeren yemekler
- 1 Porsiyon pilav ya da makarna ( Bulgur pilavı tercih edebilirsiniz. )
- 1 kase mayalanmış yoğurt
- 1 kase salata ( Ayçicek yağı kullanmamaya özen gösteriniz.)
Tüm bunları gerçekleştirdikten sonra, çok yemek yiyen çocuklarımızın, orta düzeyde yediği ve tokluk hissettiğini göz önüne getirebileceksiniz. Gece yatmadan önce ağır şeyler, ekmek tarzı karbonhidrat yemeniz, sizlere olumsuz kilolar yaratabilir. Uykuda metabolizma ağır çalıştığı için yediklerinizi eritemeyebilirsiniz. Dolayısıyla bu da kilo yapar.
Gece
- Listeyi gerçekleştirdikten sonra “ 1 Bardak Ilık Süt ” ile günü sonlandırabilirsiniz.
Çocuk diyet listesi içeriğimiz buraya kadar, eksiksiz bir şekilde yerine getirdiğiniz taktirde, abur cubur, gibi unsurlardan uzak durduğunuz taktirde başarılı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Tabii ki her genç çocuk gibi bazen kaçamak yapabilirsiniz. Çok abartmayın sadece 😊
Psikolojik olarak kafaya hiçbir şeyi takmamanızı öneriyorum. Özellikle kiloluyum, kimse beni sevmiyor gibi düşünmeyin, insanların dış görünüşüne bakarak kimsenin yargılamaya hakkı yok. Listeye uyduğunuz taktirde, fazla kilolarınızdan aylar içerisinde kurtulabilirsiniz.
Bu ve buna benzer içerikler için yaşıma göre kategorime göz atabilirsiniz, orada da faydalı içerikler paylaşıyorum.