Blog yazarı, okuyucunun istediğini veren, ilgili konular hakkında bilgiler paylaşan ve içerik üreten kişilere verilen isimdir.
İçinde bulunduğum sektör hakkında sizlere bilgiler vermeye çalışacağım, Blog yazarı olmak için illa bir bölüm okumak veya tecrübenizin olması gerekmiyor. Ben (Efe ERGÜN) 18 yaşındayım. Meraklı bir kişiliğimin olması ve sürekli araştırma yapmam içerik yazarken bana kolaylık sağlıyor. Blog yazısı yazılırken hakim olduğunuz konulara yönelmeniz sizin için çok iyi avantaj sağlayacaktır.
Blog Yazarı Nasıl Olunur ?
Öncelikle belirli konuları kendi blogunuzda paylaşarak organik kitle kazanmanız gerekecektir. Bu işe en büyük destekçiniz olacak olanlar akraba veya arkadaş grubunuzdur. Çünkü ilk başlarda kimse sizleri tanımayacak. Şahsen ben tanımadığım kişinin yazılarını okumak istemem.
Seo ile uğraşıp google’da sıralamalarda çıkıyorsa o farklı 🙂 Sosyal medya üzerinden kendi blog sitenizi oluşturup içerik yazmaya başladığınızda arkadaş çevrenize bu durumu anlatın ve yardımcı olmalarını isteyin. Bu size oldukça fayda sağlayacaktır. Arkadaş veya akraba çevreniz sizlere içerik önerileri sunabilir sizlere içerik konuları önerebilir.
Bu harika bir nimet diyebiliriz. Çünkü hakim olmadığınız bir konu hakkında içerik yazmak saçma olur. Bu yazamayacağınız anlamı da gelmez, bilen birsininden bilgi istemeniz sizin için yeterli olacaktır. Sitenizi güncel tutmanız blog yazarı için çok önemlidir.
Azim ve İstek
Şahsen sürekli güncel içerikler ve özgün içerik yazan kişiler hep ilgimi çekmiştir. Şuna da deyinelim, alıntı yaparak içerik yazacaksanız Blog yazarı olmayı unutabilirsiniz… İlla ki içerik yazarken aklınıza konular gelmeyebilir. İçerik fikirleri alabilirsiniz. Güncel sitelere girip yazdığı konular hakkında bilgiler alıp okuyup, araştırırsanız bilgi sahibi olduktan sonra içeriğinizi yazarsanız ortaya harika bir içerik çıkacaktır.
Tabii ki içerikleri yazmadan önce sizinde domain ve hosting alarak güzel bir site yapmanız gerekiyor. Her şey adım adım işlemeli. Ben hemen 1 gün içerisinde verim almalıyım diyorsanız hiç başlamamalısınız.
Ben site açamam bu işleri yapamam diyorsanız piyasa da o kadar çok alternatif var ki… Web sitenizi açarken domain ve hosting dışında para harcamanıza gerek yok. Birçok blog sitesi wordpress tabanlı kurulur ve işlenir. Hiç yazılım bilgisi olmayan kişiler bile wordpress tabanlı site oluşturup içerikler yazarak blog yazarı işini yapabilir. İlla wordpress tabanlı bir web sitesi açmanıza gerek yok.
Eğer kendimi denemek istiyorum, kendimce içerikler yazmak istiyorum derseniz ücretsiz blog hizmeti veren diğer yerlerden faydalanabilirsiniz. Peki, nereler ücretsiz blog hizmeti veriyor?
Blog Yazarlığında Para Var Mı ?
Elbette, günümüz internet ortamında özellikle vlogger, blogger v.s bir sürü platformda deli paralar dönüyor açıkcası 🙂 Hiç kimse sizi kara kaşınız kara gözünüz için işe almaz. Hele ki tecrübesi olmayan birisini işveren kesinlikle işe almaz.
Bu yüzden kendinizi ifade edebileceğiniz bir blog sitesi açıp içerikler yazmak. İnsanların size ulaşıp içeriğinizi okuyacağı ve insanlığa biraz daha faydalı olmak için yazacağınız içeriklerle sitenizi güncel tutmanızı öneriyorum. Peki gelelim blog yazarı neler yapması gerekiyor ?
Blog Yazısı Nasıl Yazılır ?
Okuyucunun ilgisini çekecek konular çok önemlidir. Özellikle seo bakımından yazdığınız içeriklerde en üst sıralamalara gelmeniz sizin için çok iyi olacaktır. Sitenize organik takipçi gelmesi siteniz için çok önemlidir. Blog yazısı için nelere dikkat edilmelidir?
- Satır başına daha az karakter
- Öne çıkan ve içeriğinizle alakalı görseller yazınızın hoş bir görünüme sahip olmasını sağlar.
- Okuyucunun ilgisini çeken başlıklar
- İçerik (bilginiz olan) ve yazabildiğiniz kadar uzun olması gerekiyor (ortalama 600-1400 kelime)
- En çok beğendiğiniz içerikleri sitenizin anasayfasında veya slider kısmında yer verebilirsiniz.
Blog yazısı yazerken şunuda düşünmelisiniz. Her giren kişi tüm yazdıklarınızı tabii ki okumayacak. Onun için yazının görünümü ve ilgi çekici olması sizin için çok önemli.
6 farklı başlık etiketi size yönlendirecektir;
H1: Gönderi/ Sayfa Başlığı
H2’ler ve H3’ler : Alt Başlıklar
Şahsen ben H3,H4,H5,H6 kullanmıyorum. İçeriğinizin ana başlığından sonra alt başlıkları H2 olarak ayırıp yapmak daha kolayıma geliyor. İçeriğin ana başlığından sonra, içeriğinizi H2’lere bölerek ilgi çekici ve hoş bir görünüme sahip olacaktır.
İçeriği yazarken sessiz ortamları ve ilham aldığınız rahat olduğunuz ortamları seçin. Hafif kısık sesle müzikler dinleyin bu sizin için ilham kaynağı olacaktır. Bazen içerik yazarken takıldığım oluyordu. Konular bulamıyordum, sosyal medyada gezerken bile aklınıza, karşınıza içerikler geliyor.
Burda ufak bir değinme yaparak bilgi vermeye çalıştım. Daha detaylı şekilde blog yazısı yazmak istiyorsanız ve daha kapsamlı bilgi almak istiyoranız blog yazısı nasıl yazılır ? adlı içeriğime göz atabilirsiniz. Daha kapsamlı ve açıklayıcı bir içerik oldu. Hiç blog yazısı yazmadıysanız bu içerikten sonra özgün ve kaliteli içerikler yazacağınıza eminim. Göz atabilirsiniz, faydalı olacağına inanıyorum.
Neden Blog Yazarı Olmalıyım ?
- Yeni şeyler öğrenmenizi sağlar.Bilmediğiniz konular hakkında birçok bilgi edinip bunu içeriğinizde sunarak bilmeyen kişilere içeriğinizi okutabilir takipçi elde edebilirsiniz.
- Düşüncelerinizi daha rahat ifade edebilirsiniz. Blog yazarlığı özgüven bakımından çok güzeldir. Yazdığınız içeriklere kimse karışamaz. Bu sizin için önemli bir nimettir. İçinizden neler geçiyorsa ona göre içerik yazıp planlar yapabilirsiniz.
- Kişisel sitelerinizi sisteme oturduktan sonra güncel tuttuktan sonra “Google Adsense” reklam vererek siteniz üzerinden para kazanabilirsiniz. Gerçekten yüksek miktarlar elde etmek istiyorsanız sırf bu işe kendinizi adamalısınız. Sürekli piyasayı takip edip herkesten önce davranıp bir içerik yazarak seo sayesinde sitenize iyi bir trafik sağlayabilirsiniz.
- Blog yazarı olmak için bir şey yapmanıza gerek yok. Hayal gücünüzü geniş tutup domain ve hosting paranızı ayırdıktan sonra yapamayacağınız iş yok
- Girdiğiniz ortamlarda hava atabilirsiniz.
- CV’niz için önemli bir rol oynar. Açıkcası işveren olsaydım kesinlikle başvuran kişinin tecrübesine bakardım. Örneğin işini 6 yıldır yapan işin erbabı olan birisi mi ? yoksa 4 yıllık üniversite mezunu CV’si bomboş birisi mi ? Tabii ki işveren değilim fakat ben bir eleman alacak olsaydım işini bilen birisini alırdım. Blog açmak sizin için harika bir tecrübe olacaktır.
Blog Yazarı Sektörü
- Arkadaş ortamında olumlu yönde dönüşler alırsınız. Bu dönüşler sizi bu işte daha hırslı olmanızı ve motive olmanızı sağlayacaktır. En basiti kendimden örnek veriyorum yani. Birçok arkadaştan “bu işte harbi para var mı kanka ben de girmek istiyorum bu sektöre” şeklinde geri dönüş aldım. İlerleyen zamanlarda web sitesi işi veya makale yazma işleri yapmak istediklerinde ilk olarak akıllarına siz geleceksiniz.
- Sadece içerik anlamında değil, site tasarımı anlamında dönüşler alabilirsiniz. İlerleyen zamanlarda kitleniz genişledikçe (benim siteyide yapar mısın hacı ) site işi anlamında dönüşler alacaksınız. Garantisini ben veriyorum.
- Blog yazarı sektöründe herhangi bir bilgi gerekmiyor. Bu işi neden yapmayasınız ki ?
- Eğer belirli kelimelerde google’da sıralamaya girerseniz kurumsal mail adresinize iş teklifleri gelebilir. Bu tamamen sizin çabanıza bağlıdır. Çünkü sektör serbest piyasa 🙂 İşini hakkıyla yapan severek ve verimli bir şekilde çalışan kişiler işverenlerin ilgisini çekiyor.
- Bu madde kişiden kişiye değişir. Freelance avantajını da unutmayın. Sektör serbest piyasa olduğu için birçok blog yazarı işini freelance yaparak parasını kazanıyor. Tabii ki bu kişiden kişiye değişir. Eğer makale yazacak olan kişi E-Ticaret şirketinde çalışıyorsa birçok ürüne tek tek makale yazmak durumunda ve bu tam zamanlı bir iş olarak yapılıyor.
Şimdi hazır mısın blog yazarı olmaya ? O zaman sektördeki ortalama fiyatları sizinle paylaşacağım.
Blog Yazarı Maaşları
Bu soru gerçekten çok değişkenlik gösterebiliyor, hem kendimden hem de sektördeki tanıdığım insanlardan örneklendireceğim. Öncelikle birkaç soru kalıbı ile bu soruyu cevaplamak istiyorum, fiyatlar bu soru kalıbına göre değişkenlik gösterecektir.
- Günlük kaç kullanıcı siteni ziyaret ediyor ?
- Web sitende adsense barındırıyor musun ?
- Tam zamanlı mı çalışıyorsun ?
Günlük 100-1000 kullanıcı arasındaki web siteleri aylık ( TBM = Tıklama başına maliyet oranına göre) 200-2000 TL arasında gelir elde edebiliyor. Ziyaretçi sayınıza göre bu oran ile oynayabilirsiniz.
Kendimden örnek verecek olursam, tam zamanlı olarak E-Ticaret firmasında çalışıyorum ve web site yönetimini gerçekleştiriyorum. Eğer tam zamanlı çalışıyorsanız, sabit maaş kazanacaksınız, bu oranda kişiden kişiye değişebiliyor. ( 2324- 4000 )
Tekrar bir özet geçeyim, kitleyi oluşturmak o kadar kolay değil. Sosyal Medyadan (İnstagram, Twitter, Facebook, Whatsapp) takipçiler kazandırarak sitenizde vakit geçirmelerini içerikleri okumalarını sağlamalısınız.
Evet bu makalemde sizlere Blog Yazarı Nedir ? sorusuna yanıt vermeye çalıştım. Sizin için gerçekten çok faydalı olduğunu düşündüğüm bu içeriği sizler için hazırladım. Umarım beğenmişsinizdir. Yorumlarda beğenip beğenmediğinizi veya kafanıza takılan sorular varsa mutlaka belirtin.
18 Yorum
İnternette hiçbir içeriği bu kadar detaylı okumamıştım. Bu yaşta bu kadar güzel içerikler hazırlayan birisiyle ilk defa karşılaşıyorum, yaşıtım olan birisiyle böyle bir platformda karşılaşmak gerçekten çok değişik bir duygu. Umarım emeğinin karşılığını alıyorsundur. İçeriklerin çok kaliteli. Bu sektör artık benimde ilgimi çekiyor 🙂
Böyle güzel düşünceleri olan insanlar işimi daha hevesle yapmama olanak sağlıyor. Böyle geri dönüşleri aldıkça çizgimi bozmadan giriştiğim bu projeye sonuna kadar devam edeceğim. Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. En ufak yardımda bulunabildiysem ne mutlu bana. Yaş konusuna gelince ne kadar erken o kadar iyi. Ekstra bir bilgi istemeyen bir sektör olduğundan dolayı erkenden yerini al derim 🙂
Çok güzel yazmışsın gerçekten . Böyle bir sektörde bulunmak istiyorum ama nasıl başlayacağımı bilmiyordum . Karşıma benimle aynı yaşta birinin çıkması garip geldi .😊 Bu tarifsiz bir mutluluk ,merhaba güzel insan …
Güzel düşünceniz için çok teşekkür ederim. Eğer bir şeyler başarmayı hedefliyorsanız, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. 🙂
Öncelikle anlatımınız için teşekkür ederim. Ben de böyle bir sektörde bulunmak isteyip nereden başlayacağını bilemeyenlerdenim bu konu hakkında daha fazla bilgi paylaşımında bulunursanız çok mutlu olurum:)
Uzun zamandır tam zamanlı çalıştığım için pek vakit ayıramıyordum, boşluk buldukça içeriği güncelleyip, yeni bilgiler ekleyeceğim.
Blog yazarlığının abc’si olmuş. Gerçekten bu kadar açıklayıcı ve geniş kapsamlı bir yazı bulmak kolay değil, kaleminize sağlık.
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Sizlere yardımcı olabildiysem ne mutlu bana 🙂
Bir konu hakında tam bilgi vermek budur .Okadar net bir bilgi vermişki çok güzel anlatmış ben okurken Blog yazmak istedim ‘de nerde bemde o cesaret .cok güzel olmuş tebrikler
Asıl bu düşünceleriniz için ben teşekkür ederim, aklınıza takılan herhangi bir soru olursa bana iletişim sayfamdan ulaşabilirsiniz. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. 🙂
Adsense için ne zaman başvurmamı önerirsin? Hemen para kazanmak için sabırsızlanıyorum. 2. aydan başvursam olur mu?
.com gibi alan adları minimum 3 ay beklenmeli. Blogspot,com gibi alan adları ise minimum 6 ay beklemeli. Belli bir algoritma var, düzenli içerik girişi yaparak sürenin dolmasını beklemeni öneririm. Sonrasında onay alacağından eminim.
Detaylı verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim öncelikle ben blog yazarı olmak istiyorum yardımcı olabilir misin ?
Yardımcı olmamı istediğin konu nedir acaba ? Detaylı anlatamadım mı yoksa 🙁
Öncelikle başarılarin daim olmasını diliyorum. Bende Web te arayış sonucu sizin yazdığınız makaleye odaklı kaldim.soyle bir sorum olacak bende ev hanimiyim kişisel gelişim ve felsefe konularına hakim olmakla birlikte cok ilgiliyim.ve ben nerden nasil baslamaliyim tam olarak bilmiyorum.örneklendirirsen cok sevinirim 🙂 bu arada konuyla alakalı araştırma yaparken araştırmamin basinda denk geldin..ben araştırmaya devam edeceğim.belki ben araştırırken sen de dönmüş olursun:))
Çok geç kalmışım dönüş için.. Umarım bir şeyler için adım atmışsınızdır. İçerik yazmak tamamen sizin içgüdünüze bağlı, öncelikle bir web sitesi oluşturun, içerikte tüm detayları yazıyor aslında. Birkaç farklı kaynaktan da araştırmanız çok faydalı olacaktır. İçerikleri yazmak en basit ama en uğraş verici olanı 🙂
Efe bey yaşınız çok genç sizin ben 40 lı yaşlarımdayım ve blog yazarı olmayı çok istiyorum.Çok yazı okudum bir sitede makale de yazıyorum ama kendim nasıl başlayacağım bilemiyorum.teşekkürler fikirler için ama blog açmak zor mu gerisi gelir mi bilemiyorum
Domain ve hosting için bütçeniz varsa eğer, gerisi kendiliğinden geliyor. Yaş bu konuda engel değil bence, öyle bir şey olsaydı küçük yaşta benim de girmemem gerekirdi. Ülkemizin kadınları çok zeki, gayet yaratıcı fikirler bulabileceğinizden eminim, bol şans 🙂